НАЧАЛО » свят

Chevron подготвя продажба на активи в Азия за 5 млрд.долара

fb
3E news
fb
05-08-2016 12:44:00
fb

Chevron Corp., втората по големина нефтогазова корпорация в САЩ планира да намали оперативните си разходи в Азиатско-Тихоокеанския регион чрез продажба на част от бизнеса си.

Сред активите, планирани за продажба е съвместно предприятие с китайската корпорация CNOOC за добив на петрол на шелфа на Китай. За дела си в него Chevron може да получи сума до 1 млрд.долара, съобщава Wall Street Journal, позовавайки се на източници, запознати с намеренията на американската компания. Очакванията са Chevron да започне още през този месец продажба на азиатските си активи в Китай.

Сред плановете на Chevron е и продажбата на бизнеса с геотермлна енергетика в Индонезия и газовите активи в Тайланд. От американската компания разчитат на приходи от продажбите в размер до 5 млрд.долара.

Планираните продажби ще доведат до съществено понижение на добива на петрол и газ от срана на Chevron в Азия. Експертите отбелязват, че става въпрос за огромно съкращение на инвестиции от страна на големите западни компании в енергетиката в региона. Според консултантската компания Wood Mackenzie, съкращението на нефтодобива от страна на западните компании в Азия ще се понижи от прогнозираните 2,3 млн.барела на ден през 2016 г. до 1,8 млн.барела на ден през 2020 г.

нефт
газ
Chevron Corp.
По статията работи:

Маринела Арабаджиева