НАЧАЛО » свят

Яценюк: Украйна очаква политическо решение за началото на реверс на газ от Словакия

Киев иска яснота по договора с "Газпром"

fb
3E news
fb
02-04-2014 11:40:00
fb

Украйна очаква политическо решение за началото на реверс на газ от Словакия. Това заяви премиерът на Украйна Арсений Яценюк в изказването си на конференция организирана от компанията Dragon Capital.

„Словакия и газовите оператори имат всички технически възможности, за да започнат реверсивни доставки на газ. Ние очакваме, че през Словакия могат да се пренасят 20 млрд.куб метра годишно. При това цената е по-ниска, отколкото от Русия – 350 долара за 1000 куб метра. Има всички технически възможности, сега това е само въпрос на политика”, каза Яценюк, цитиран от ИТАР-ТАСС.

В същото време той добави, че Украйна смята да обсъди с Русия въпросите по изпълнение на двустранните задължения в газовият сектор.

„Ние искаме да работим с „Газпром”, да си изсним, как ще изпълняваме двустранните ангажименти. Ние все още имаме (газов) договор, но работи ли или не? Формулата на цената ясна ли е или не?”, каза Яценюк.

По-рано министърът на енергетиката на Украйна Юрий Продан съобщи пред журналисти, че на 3 април украинска делегация ще отпътува за Москва за преговори с ръководството на „Газпром”. Очаква се сред основните теми да бъде и въпросът с погасяването на задълженията от страна на Киев, който по думите на председателя на „Газпром”, Алексей Милер е 1,711 млрд. долара.

газ
реверсивни доставки на газ
Украйна
Словакия
Русия
По статията работи:

Маринела Арабаджиева