НАЧАЛО » свят

Яценюк: Русия използва енергоносителите в качеството на ново ядрено оръжие

fb
3E news
fb
21-03-2014 04:19:00
fb

Украинският министър председателя Арсений Яценюк обвини Русия в използването на енергоносителите като ново ядрено оръжие за наказание на Украйна и за европейският й избор и призова Европа да намали енергийната си зависимост от руския газ и нефт.

Както съобщава кореспондентът на УНИАН в Брюксел, това е заявил Яценюк пред журналисти след подписването на политическата част от Споразумението за асоциране на Украйна с Европейския съюз на срещата на ЕС с участието на 28-те лидери на страните членки.

„Ние трябва да погледнем още веднаж на енергийната независимост като на енергийна сигурност. ЕС трябва да говори на един глас по тези въпроси. Русия нарушава всички договорености, повишавайки цените на газа. Така Русия наказва Украйна за нейния европейски избор. Не трябва да даваме шанс на Русия да използва енергоносителите в качеството на ново ядрено оръжие”, каза Яценюк.

„Най-добрият път за спирането на Русия – още веднаж да прегледаме енергийната сигурност, за да намалим зависимостта си от нея. За да не може тя, продавайки нефта и газа и с получаваните от тях средства да си купува танкове, бронетранспортьори и т.н.”, каза още украинският премиер.

Както съобщи УНИАН от април руският „Газпром” отменя отстъпката си за газовите доставки за Украйна, която действаше от януари 2014 г. при предишното правителство.

Яценюк
Украйна
Русия
ЕС
Споразумение за асоциране с ЕС
нефт
газ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева