НАЧАЛО » свят

Шистовият бум в САЩ прикрива заплахата от дефицита на петрол

fb
3E news
fb
12-11-2014 03:23:00
fb

Шистовият бум в САЩ прикрива заплахата от глобален дефицит на петрол: конфликтите в Близкия Изток и Украйна, трудностите при нетрадиционния добив на петрол извън Северна Америка, съобщава Блумбърг, позовавайки се на доклада на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

„Глобалната енергийна система може да не оправдае свързаните с нея надежди. Наблюдаваната сега на пазара на петрол картина не трябва да ни заблуждава по отношение на бъдещите предизвикателства, обусловени от нарастването на зависимостта от относително не многото производители“, се казва в годишния доклад на МАЕ за перспективите на световния енергиен сектор.

Световното потребление на петрол през 2040 г. ще нарасне до 104 милиона барела на ден, спрямо 90 млн. барела на ден през 2013 г. за сметка на нарастване на търсенето на автомобилни горива и други нефтопродукти в развиващите се страни, се казва в доклада. За да се удовлетвори нарастващото търсене на фона на изтощаващите се стари находища до 2030 г. ще трябва да се влагат около 900 млрд. долара годишно в производството на петрол от битумни пясъци в Канада, разработка на находища в дълбоководния шелф в Бразилия и други проекти за добив на трудноизвлекаем петрол, става ясно от доклада.

През този месец цените на петрола се понижиха до минималното ниво за последните четири години, заради опасенията, че търсенето изостава от предложенията на фона на големия добив на шистов петрол в САЩ. Намаляването на цените може да повлияе негативно на инвестициите в сектора, тъй като петролните компании съкращават разходите, като се опитват да запазят печалбите си. В близка перспектива ситуацията не предизвиква опасения, но в същото време разработката на скъпите находища извън Северна Америка е заплашена, предупреждава МАЕ.МАЕ
добив на шистов петрол
потребление на петрол
По статията работи:

Маринела Арабаджиева