НАЧАЛО » свят

Шефът на Exxon Mobil изключи ръст на цените на петрола

fb
3E news
fb
05-03-2015 01:52:00
fb

 

Светът трябва да свикне с ниските цени на петрола, тъй като те няма да растат. Това заявява изпълнителният директор на Exxon Mobil Рекс Телерсън, цитиран от Financial Times.

 

Според него световните цени на петрола са се сринали, заради забавянето на търсенето в Китай и другите страни. В същото време доставките на петрол от САЩ са натоварващи. Тези условия на пазара ще се запазят и по-нататък, предполага той.

 

По-рано компанията съобщи, че намалява капиталовите разходи за 2015 г. с 12% независимо от увеличаването на добива на петрол със 7%. Телерсън казва още, че компанията може да се развива и разраства, а да изразходва по-малко, благодарение на икономията от свиването на цените на сондажните платформи и други услуги, а също така и заради евтината стомана.

 

В началото на февруари базираната в Тексас нефтогазова компания отчете печалба от 6,57 млрд. долара. Приходите обаче отбелязаха спад от 110,86 млрд. долара до 87,82 млрд. долара. Печалбата й от дейностите, свързани с проучване и добив отбелязват спад с 1,3 млрд. долара спрямо миналата година. Добивът на нефт и газ се свива с 3,8%, но капиталовите разходи и тези за проучвания отбелязват нарастване с 5 на сто до 10,5 млрд. долара.

 

Преди нколко дни VYGON Consulting публикува изследване за бъдещият ръст на цените, пише от своя страна РБК. Представителите на руските петролни компании и анализаторите заявиха, че цената на петрола през 2015 г. ще достигне 59 долара за барел и ще се увуличи до 78 долара за барел след две години.

Exxon Mobil
добив на нефт и газ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева