НАЧАЛО » свят

Шефчович: За ЕС „Южен газов коридор“ е единстреният, над който днес се работи

ЕК предлага на Турция преговори на високо ниво по газовите въпроси

fb
3E news
fb
12-02-2015 05:29:00
fb

Кризата в Украйна се отразява негативно на доставките на петрол и газ за Европа и в тази връзка ЕС се нуждае от диверсификация на маршрутите да доставка на енергийни ресурси. Това заяви пред журналисти вицепрезидентът на ЕК Марош Шефчович в рамките на заседанието на Съвещателният съвет за „Южния газов коридор“, който се провежда в Баку, съобищ Trend.

По думите му към настоящия момент „Южен газов коридор“ е приоритет за Европа. „Всяка страна, привлечена към този проект трябва да обезпечи сигурността му“, каза той. Шефчович отбеляза, че участниците в първото заседание на Съвещателният съвет на „Южния газов коридор“ са обсъдили въпросите, свързани с по-нататъшното осъществяване на проекта, както и проблемите, които може да възникнат в процеса на реализацията.

Днешната среща беше полезна и успешна. Екпертите от ВР и от останалите компании обясниха, какви трудности може да възникнат в процеса на реализация на проекта. Ние се договорихме, че ще работим по план за действие, който ще бъде разработен от Европейската комисия в сътрудничество с всички министри. За ЕС „Южен газов коридор“ е единстреният, над който днес се работи“, каза вицепрезидентът на ЕК.

"Европейската комисия (ЕК) предложи на Турция започване на перговори на високо ниво по енергийните въпроси, което ще позволи усъвършенстване на сътрудничеството между тях". Това написа по-късно в блогът си в социалната мрежа Twitter вицепрезидентът на ЕК Марош Шефчович.

Договорката е била постигната в хода на срещата с министъра на енергетиката и природните ресурси на Турция Танер Йълдъз преди заседанието на Консултативния съвет за „Южен газов коридор“, провел се в Баку.

Очаква се преговорите да започнат скоро, става ясно от думите на Шефчович.

Освен това в хода на заседанието е обсъден и въпросът за увеличаване на количеството на доставките на азербайджански газ за Европа. „Технически по проектът може да се доставят десет милиарда кубични метра газ, но това количество може да се увеличи до двадесет милиарда кубични метра. Находището „Шах Дениз“ има големи възможности“, каза Шефчович. По думите му Туркменистан сщо иска да транспортира газ за ЕС. Трябва обаче да се реши въпросът за транспортирането на газ от Туркминестан до Азербайджан. Това е свързано с технически и юридически въпроси, които също трябва да се решат.

Южен газов коридор“ е един от приоритетните за ЕС енергийни проекти. Той е насочен към диверсификация на маршрутите и източниците на енергийни доставки и увеличаване на енергийната сигурност на ЕС. В рамките на проекта е предвижда доставка на азербайджански газ за Европа от газокондензатното находище „Шах Дениз“.

Южен газов коридор
Марош Шефчович
По статията работи:

Маринела Арабаджиева