НАЧАЛО » свят

Марош Шефкович: ЕС трябва да се позиционира като един купувач на пазара на газ

Ние сме най-големият купувач на енергия в целия свят. Ние плащаме навреме. Ние плащаме на нашите доставчици 400 млрд.евро всеки ден. Това е много силен аргумент, заяви заместник-председателят на Европейската комисия по енергетика

fb
3E news
fb
17-11-2014 03:16:00
fb

 

Страните членки на Европейския съюз (ЕС), които заедно са най-големият купувач на енергия в света, трябва да бъдат разглеждани от доставчиците на газ като един купувач. Във връзка с това управляващите вече разработват възможността за общо закупуване на синьо гориво, каза заместник-председателят на Европейската комисия по енергетика Марош Шефкович.

Ние сме най-големият купувач на енергия в целия свят. Ние плащаме навреме. Ние плащаме на нашите доставчици 400 млрд.евро всеки ден. Това е много силен аргумент и ние трябва да го използваме в договорите си, и да се позиционираме по този начин, когато става въпрос за енергийни преговори...Аз смятам, че ние трябва да положим всички усилия и да проучим възможността за общо закупуване на газ. Аз знам, че това е сложен въпрос..Ние го проучваме. Готови сме поетапно, стъпка по стъпка за този подход“, каза Шефкович в Брюксел на конференция за енергийната политика на ЕС.

В частност става въпрос за доброволно участие в общите покупки на газ, което да даде възможност да се види как ще работи в бъдеще този механизъм, допълни той.

Аз определено смятам, че трябва да пробваме“, заяви Шефкович.

Припомняме, че премиерът на Полша Доналд Туск предложи още през месец варт тази година прилагането на тази опция, като една от възможностите за намаляване на енергийната зависимост от Русия. Тогава министърът на енергетиката на Русия Александър Новак коментира този вариант като „непазарен“.

Шефкович отбеляза също така, че ЕС трбва да завърши въвеждането на Третия енергиен пакет и на утвърждаване на енергийната свързаност в Европа, с цел повишаване на енергийната сигурност. „Ние смятаме да проведем двустранни преговори с всяка от страните от ЕС, за да разберем как може да помогнем с въвеждането на Третия енергиен пакет, а също така и, за да се убедим, че той ще бъде въведен много скоро“, добави Шефкович.

 

ЕС
природен газ
пазар на газ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева