НАЧАЛО » свят

Шест чужди компании с интерес към строителството на нова АЕЦ в Чехия

fb
3E news
fb
03-11-2016 03:54:00
fb

Шест чуждестранни компании проявяват интерес към строителството на нови енергоблокове за чешките АЕЦ. Това заяви упълномощеният от правителството по въпросите на ядрената енергетика Ян Штулер.

Става дума за руската държавна корпорация „Росатом“, френската компания EDF, японско-американската Westinghouse Electric Company, южнокорейската KHNP (КЕРСО), китайската China General Nuclear Power, както и съвместен проект на френската Areva и японската Mitsubishi Atmea. Това уточнява České noviny.

Според друго авторитетно чешко издание Dotyк.cz, най-големи шансове за новите чешки ядрени мощности имат руската „Росатом“ и южнокорейската KHNP (КЕРСО).

„Необходимо е да се подчертае, че сега става дума не за предложение за изграждане на нови енергоблокове на АЕЦ, а за отговор на наша молба за предоставяне на информация“, заяви Штулер. Отговорите от фирмите ще бъдат използвани при подготовката на документи за правителството, което трябва да вземе решение за инвестиционния модел и за модела на финансиране на строителството на новите ядрени енергоблокове в Чехия.

По-рано от министерството на промишлеността и търговията на Чехия бе изказано предложение, че правителството може да приеме решение за модел на строителството на следващ енергоблок през първата половина на 2017 г.

През юни 2015 г. чешкото правителство одобри плана за развитие на ядрената енергетика в републиката, според който се предвижда изграждане на един енергоблок в АЕЦ „Дуковани“, а после и друг в АЕЦ „Темелин“.

Най-старата чешка АЕЦ „Дуковани“ има четири енергоблока с обща мощност 2040 мегавата, като те са въведени в експлоатация с участието на съветски специалисти през 1985-1987 г. АЕЦ „Темелин“ също е построена по съветски проект, а търговската й експлоатация започва през 2002 г. Всяка от чешките АЕЦ изработва една пета от цялата електроенергия в страната.

АЕЦ
АЕЦ Темелин
АЕЦ Дуковани
Чехия
Росатом
KHNP
По статията работи:

Маринела Арабаджиева