НАЧАЛО » свят

Цената на урана продължава да расте заради санкциите срещу Русия

fb
3E news
fb
16-09-2014 05:01:00
fb

Продължаващият ръст на цените на пазара на уран се помпат от украинската криза и стачката на работещите в големите рудници в Канада, но тенденцията едва ли ще продължи дълго заради излишъка на предложения и недостатъчното търсене от купувачите на ядрено гориво, пише The Wall Street Journal.

От началото на август спотовите цени на урановия концентрат са нараснали с 15% до нивото от 32,75 долара за фунт. За сравнение през месец май беше достигнат рекорден минимум от 28 долара за фунт.

Според анализаторите нарастването се дължи отчасти на западните санкции по отношение на Русия във връзка със ситуацията в Украйна и опасения от намаляване на доставките. Русия произвежда само 5% от световния уран, но е водещ доставчик на услуги по обогатяване за много западни енергийни компании. Влияние върху цената оказва и стачката на работещите в най-големия уранов рудник в канадската провинция Саскачеван.

Търсенето на гориво не се възстанови след като аварията на японската АЕЦ „Фукушима” доведе до изключване на АЕЦ в цялата страна и нанесе удар върху пазара на уран в глобален мащаб, пише изданието. Въпреки това някои експерти са убедени, че пазарът а уран постепенно ще се стабилизира. Най-големите производители, такива като Rio Tinto не очакват бързо възстановяване, но запазват оптимизма си по отношение на дългосрочната перспектива за урана, тъй като Китай и Индия строят нови реактори.

На световния пазар на природен уран през последните три години се усещат последствията от аварията във „Фукушима”. Не за дълго след аварията уранът струваше 73 долара. От февруари 2011 г. спотовата цена на природния уран падна с 53%. Цената през 2013 г. се колебаеше в достатъчно ниският коридор от 34,50 до 36,25 долара за фунт уранов оксид.

Спад на спотовите цени започна през февруари 2014 г., като той продължи 3 месеца, достигайки за пръв път рекордно ниското ниво от 28 долара за фунт на 19 май. След непродължителен период ръстът на цените отново тръгнаха надолу и втори път достигнаха 28 долара за фунт на 23 юни.

уран
поскъпване
санкции
Русия
По статията работи:

Георги Велев