НАЧАЛО » свят

Франция може да има проблем с електроснабдяването при много силни студове през февруари 2021 г.

fb
3E news
fb
22-11-2020 12:11:05
fb

При поява на силни студове през февруари 2021 г. може да доведе до проблем с подаването на електроенергия в различни региони на Франция. Това става ясно от информация, публикувана на сайта на оператора на мрежата RTE.

С това компанията потвърждава предварителният си анализ на ситуацията, направен още в началото на есента. Според прогнозата, през декември ситуацията с подаването на електроенергия в страната ще е нормална, „януари ще бъде напрегнат, а февруари – доста труден“.

Както съобщи през миналата седмица генералният директор на компанията Xavier Piechaczyk , ситуацията в голяма степен е предизвикана от епидемията COVID-19, която е наложила прекъсване на изпълнението на стартиралата през пролетта програма за поддръжка и ремонт на редица атомни електроцентрали.

„През февруари, заради съкращаване на производствени мощности ще възникнат много по-големи рискове от предишните години“, признава той.

Мениджърът напомня, че 70 % от електроенергията на Франция се дължи преди всичко на атомните електроцентрали.

За да може при тези условия да бъдат подготвени за зимния период, през лятото на АЕЦ са били осъществени мерки, свързани с икономия на ядреното гориво. Предвидено е също така, че в случай на опасни пикови натоварвания, операторът да може да осъществява изключвания в различни региони на страната.

Подписани са редица споразумения с предприятия и фирми, които са се съгласили на парично обезщетение, ако без предупреждение или след такова направено в последния момент, ще бъдат изключени от захранване на производствени мощности. Предвидено е също така при трудни ситуации известно намаляване на напрежението в мрежите за разпределение на електроенергия. Операторът има намерение да прибегне и към закупуване на електричество от съседните страни.

 

АЕЦ
Франция
електроснабдяване
COVID-19
По статията работи:

3E news