НАЧАЛО » свят

Фич: Възможността за излизане на Гърция от еврозоната остава

fb
3E news
fb
06-03-2015 03:24:00
fb

Еврозоната ще претърпи съществен удар, ако  Гърция я напусне, но е малко вероятно това да доведе до системна криза като тази през 2012-а година или до бързо излизане и на друга страна-членка, посочва кредитната агенция "Фич".

Непосредствената опасност Гърция да напусне единната валута беше избегната през миналия месец след като бе постигнато споразумение с официалните кредитори на страната за 4-месечно удължаване на  спасителната финансова програма. Безкомпромисната позиция на двете страни преди самото споразумение обаче подчертава възможността за бъдещи политически грешки, допълва кредитната агенция.

 

Според "Фич" сценарият "Grexit" (излизане на Гърция от еврозоната) не е базов модел, но този риск ще остане в сила по отношение на предстоящите по-подробни преговори с оглед на факта, че гръцкото правителство се опитва да поддържа вътрешна подкрепа, за да постигне окончателна сделка с нейните външни партньори. В същото време еврозоната разви механизми чрез които да облечи такъв "заразен ефект" от подобен сценарий и чрез които да намали опасенията за кредитоспособността на други страни-членки на еврозоната.

Кредитната агенция предполага, че е малко вероятно да има негативна верижна реакция от евентуален сценарий "Grexit", която да доведе до разпадане на блока. Подобен сценарий само би довел до неизпълнение на поне част от задълженията по дълга на Гърция, допълва в своя анализ "Фич".

Излизане на Гърция от еврозоната би доказало, че членството в единната валутна система изисква политическо приемане на строги фискална политики и непопулярни реформи, за да се създаде икономика, която да може да се настройва вътрешно. Няма друг очевиден кандидат за напускане на съюза при подобен сценарий, смята агенция "Фич". В същото време експертите на агенцията отбелязват, че в средносрочен план ще има по-голям риск за излизане от еврозоната на страни в които намаляват политическите ангажименти за реформа. Кредитната агенция отбелязва, че евентуален сценарий "Grexit" в крайна сметка може да стимулира укрепването на институциите от еврозоната, а и на Единния валутен съюз като цяло.

 

Fitch Ratings
Гърция
еврозона
По статията работи:

Маринела Арабаджиева