Конференцията в Катовице определи пътищата за изпълнение на Парижкото споразумение за климата

Източник: БГНЕС

След две седмици на напрежение при преговорите, участниците от Конференцията за климата в полския град Катовице се договориха за това как да бъде изпълнено приетото през 2015 г. Парижко споразумение за климата. Основната цел е задържане на глобалното затопляне на ниво не повече от 2 градуса по Целзий в сравнение с периода до индустриалната революция, съобщават от пресслужбата на ООН.

„Резултатите от срещата в Катовице демонстрираха жизнеспособността на Парижкото споразумение“, се казва в изявление на генералния секретар на ООН, представено от Патрисия Еспиноса, изпълнителен секретар на Рамковата конвенция на ООН за измененията в климата.

„Приетата работна програма на Парижкото споразумение за климата е основата за процеса на преобразуване, което изисква от международната общност още по-голяма целеустременост. Науката ни даде да разберем ясно, че трябва да засилим усилията си, за да спрем измененията в климата“, се казва в посланието на генералния секретар.

Един от ключовите компоненти в „Катовицкото споразумение“ е насочено към повишаване на прозрачността на всички мерки. То е насочено към укрепване на доверието между страните и предвижда обмяна на информация по осъществяването на националните планове в областта на борбата с измененията в климата, сред които влиза и намаляване на емисиите от парникови газове и мерки за адаптиране.

Участниците в конференцията в Катовице се договориха също така за единен подход при оценката за количествата емисии, тоест това означава как на практика да се изчислява нивото на замърсяване. Освен това, ако някоя от страните с ниски доходи не може да изпълни поетите задължения, тя ще може да обясни принципите и да представени планове за преодоляване на пречките в бъдеще.

Участниците в срещата се съгласиха също така, че след 2025 година държавите с високо ниво на доходи да увеличат финансовата помощ за борба с измененията в климата за развиващите се страни. До 2020 г. както е известно годишно се заделят 100 млрд. долара.
Освен това страните се договориха за това как да се оценява ефективността на мерките за борба с измененията в климата.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари