НАЧАЛО » свят

Унгария намалява енергийните цени предизборно

fb
3E news
fb
07-02-2014 01:02:00
fb

Унгария предприема нови стъпки за постигане на стабилно и продължително развитие на страната. Точно заради това и премиерът Виктор Орбан подкрепи и ново намаление на цената на електроенергията, природния газ и топлоенергията. Парламентът на страната днес одобри това намаление, два месеца преди парламентарните избори там, предаде АФП.

Цената на газа ще бъде понижена от 1 април с 6,5 на сто. Електроенергията за бита пък се очаква да поевтинее с 5,7% от началото на септември. Хората използващи услугите на топлофикациите пък ще плащат с 3,3 на сто по-малко но от 1 октомври, става ясно от приетия днес закон.

Припомняме, че в края на януари лидерът на управляващата партия Фидес (Съюз на младите демократи) Антал Роган обяви, че енергийните компании в страна са монополи и те не могат да работят като търговски предприятия с цел печалба. "Заради това ние връщаме печалбата на народа", каза тогава Роган, цитиран от Wall Street Journal.

Консервативната партия "Фидес" на Орбан има мнозинство от две трети в парламента. През 2013 г. в Унгария имаше две намаления на цената на тока. Едното бе с 10% от 1 януари миналата година. Другото бе с още 10 на сто от ноември.

Унгария
енергетика
цени
намаление
По статията работи:

Георги Велев