НАЧАЛО » свят

„Укратрансгаз“ е заявил готовност за пренос на руски газ след 2019 г.

fb
3E news
fb
23-10-2018 12:13:00
fb

Украинската газотранспортна система е готова за пренос на руски газ през територията на Украйна след 2019 г. е заявил във вторник временно изпълняващият длъжността директор на „Укртрансгаз“ Андрей Хоменко, съобщава агенция Прайм.

В интервю за РИА Новости по-рано министърът на Русия Александър Новак заяви, че руската страна ще продължи транзита на газ за Европа през Украйна след 2019 г. при икономическа привлекателност и уреждане на съдебните спорове, като количествата могат да варират в зависимост от конкурентоспособността на газотранспортната система.

„Еднозначно да (газотранспортната система може да пренася руски газ от 1 януари 2020 г.). През следващите две години  планираме реконструкция и модернизация на основните компресорни агрегати, изхождайки изключително от консервативен подход за нулев транзит...Когато „Нафтогаз“ като основен контрагент по транзитния договор с „Газпром“ определи ясни количества, ние много бързо ще можем да подготвим и осигурим план за модернизация за следващите пет-десет години както за компресорните мощности за транзита на газ“, каза Хоменко по време на 21-та Международна конференция Oil & Gas2018 в Киев. По думите му, утвърденият план за развитие на газотранспортната система през следващите пет години и 85 млрд. гривни (над 3 млрд. долара по настоящ курс).

Украйна прекрати покупката на газ от Русия през ноември 2015 г. и през 2016 – 2017 г. не използваше руско гориво при подготовката за отоплителния сезон. В газохранилищата се нагнетяваше синьо гориво от внос по реверсивен път.

Укртрансгаз
пренос на руски природен газ
транзит на руски газ през Украйна
Газпром
По статията работи:

Маринела Арабаджиева