Украйна ще се нуждае от 20 млрд. куб м газ през зимата, ако Русия прекрати транзита

В случай на прекратяване на транзита на руски газ, Украйна през следващата година ще трябва да нагнети в подземните си газохранилища около 20 млрд. куб м природен газ. Това става ясно от съобщение на председателя на националната акционерна компания „Нафтогаз Украйна“ Андрей Коболев.

„Прекъсването от „Газпром“ на транзита на газ през Украйна през януари 2020 г., когато приключва срокът на действащия договор е напълно вероятен сценарий. Разбира се, ние не искаме това, но трябва да сме напълно готови за деструктивните действия от страна на Русия.

Предвид това...активно нагнетяваме газ в подземните хранилища. За зимата е необходимо да се нагнетят в подземните газохранилища около 20 млрд. куб м газ, тъй като при това условие системата ще работи стабилно и ще бъдат гарантирани доставките на газ аз всички потребители“, пише Коболев на страницата си във Фейсбук.

Той информира също така, че „Укртрансгаз“ е провел заседание на диспечерите, по време на което са доработени детайлите на организацията на работа на украинската газотранспортна система в реверсивен режим, които ще бъдат задействани в случай на нулев транзит. Освен това по думите му, в момента се осъществява проект за реконструкция на компресорната станция Бар, работата, на която е важна за устойчива работа на системата при нулев транзит.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари