НАЧАЛО » свят

Украйна се надява строителството на 3 и 4 блок на Хмелницката АЕЦ да започне през 2015 г.

fb
3E news
fb
30-01-2014 10:25:00
fb

Министърът на енергетиката на Украйна Едуард Ставицки планира през тази седмица да обсъди с държавната корпорация„Росатом” въпросът със строителството на блокове 3 и 4 на Хмелницката АЕЦ.

„Аз ще имам среща с председателя на „Росатом”, съобщи той на 28 януари в ефира на украинскатата тв „Рада”. „Ние ще разгледаме практически въпроси, касаещи инвестициите, визирани в подписаното кредитно споразумение и непосредственото строителство на тези обекти”, каза министъра.

В рамките на срещата се планира обсъждане и на въпросите за строителството в Украйна на завод за производство на ядрено гориво. Припомняме, че този въпрос е изключително актуален през последните няколко години.

Украйна разчита, че ще започне строителството на 3 и 4 блок на Хмелницката АЕЦ през 2015 г. По думите на украинския енергиен министър, цитиран от украинските медии,  „Ако всичко се случи по оптимистичния сценарий, то строителството може да започне през 2015 г.” Според него Русия и Украйна в рамките на няколко работни групи продължават преговорите по дострояването на Хмелницката АЕЦ. Според одобрената през юли 2012 г. технико икономическа обосновка обемът на финансирането на дострояването на двата блока на Хмелницката АЕЦ ще струва 4,9 млрд.евро, но по думите на Ставицки от 10 януари, необходимо е индексиране на сумата, още повече, че вече се касае за нови изисквания за безопасност съобразени с  международните норми, поставени след аварията в АЕЦ „Фукушима”.

Припомняме, че на 9 януари пълномощника по въпросите за сътрудничеството с Русия Валерий Мунтиян съобщи, че Украйна може д получи от Русия кредит от 6 млрд.долара за развитие на ядрената енергетика. Това е част от договореното в рамките на междуправителствената комисия от 17 декември кредитиране от 15 млрд.долара от руската страна, става ясно от изявленията на Мунтиян. „Комисията даде указание правителствата на двете страни да приемат мерки, които да подпомогнат ръста на обаме на инвестициите за 2014 г. и един от основните отрасли е ядрената енергетика”, заяви той, цитиран от украинските медии.

АЕЦ
Хмелницка АЕЦ
Росатом
Украйна
По статията работи:

Маринела Арабаджиева