Украйна потвърди подписване на допълнително споразумение с ТВЕЛ

Украинската национална атомна енергийна компания „Енергоатом“ потвърди подписването на допълнително споразумение с доставчика на руско ядрено гориво до 2025 г. Това става ясно от прессъобщение на компанията от последния ден на седмицата.
От компанията отбелязват за подписването на допълнително споразумение с  АО ТВЕЛ.


Условията на документа, според пресслужбата предвиждат намаляван на обема на доставките на руско гориво, ограничение до 2025 г. на сроковете за доставки и преразглеждане на методиката за ценообразуване на руското гориво с цел отчитане на настоящите тенденции на световния пазар за ядрени материали и подобряване на ценовите условия за държавно предприятие „НАЭК „Энергоатом“.


„Повод за подписване на допълнителното споразумение е разширяването на доставките на ядрено гориво произведено от Westinghouse”, отбелязват от украинската компания.  Освен това те подчертават, че публикуваната в медиите информация за секретен характер на документа не отговаря на истината, тъй като за сключването на споразумението са били информиране не само украинските управляващи, но и представители на американското правителство и енергийния сектор на САЩ.


От своя страна от горивната компания на „Росатом“ ТВЕЛ съобщават, че всяка година страните подписват допълнително споразумение към действащия договор за доставка на ядрено гориво за атомните електроцентрали в Украйна „ в които са определени конкретни обеми за горивни касети за година и за конкретната стойност“, уточнява atominfo.ru.


“2018 г. не бе изключение – страните съгласуваха конкретната номенклатура за горивото и цените за него за определен период“, се казва в съобщението.


Договорът между АО "ТВЭЛ" и ГП НАЭК "Энергоатом" за доставка на гориво за украинските АЕЦ е подписан още през 2-10 г. Този договор действа до края на срока на действие на работещите в Украйна реактори.
„ТВЕЛ продължава да гарантира според съществуващия договор украинските АЕЦ своевременно и с икономически ефективно гориво. Основните приоритети за сътрудничество остават неизменни – максимална ядрена безопасност и надеждност на горивото“, се казва в прессъобщение на „Росатом“.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари