НАЧАЛО » свят

Украйна обсъжда възможността за внос на руски газ, но не и задължително от "Газпром"

Планира се нагнетяване на 21 млрд. куб м природен газ в подземните газохранилища

fb
3E news
fb
20-09-2019 12:00:00
fb

Украйна разглежда възможността за внос на определено количество газ от Русия, но не  и задължително от „Газпром“. Това е заявил в петък министъра на енергетиката и околната среда на страната Алексей Оржел.

„В Украйна може да има и други доставчици, не е задължително цялото количество да е от „Газпром%, там има и други доставчици, други компании, които могат да извършват това. Затова казваме, че определено количество може да бъде преразгледано. Определени количества бихме били заинтересовани да получим на конкретни основания...Но това е въпрос на консултации между страните“, е казал Оржел на пресконференция, предавана от местната телевизия „Наш“.

„Ако изключим напълно политическия момент и няма никакъв натиск от руската страна и преминем на чисто икономически отношения, които са взаимно изгодни, то ние ще го обсъдим“,  е отбелязал украинският министър.

Министерство на енергетиката и околната среда на Украйна планира към началото на отоплителния сезон в подземните газохранилища да бъдат нагнетени 21 млрд. куб м природен газз. Сега в тях има 19,6 млрд куб м газ., е заявил още министъра на енергетиката и околната среда Алексей Оржел. По думите му именно 21 млрд. куб м са необходими на страната за спокойно преминаване на отоплителния сезон.

природен газ
внос на руски газ в Украйна
Газпром
нагнетяване на природен газ
украински подземни газохранилища
По статията работи:

Маринела Арабаджиева