Украйна намалява тарифите за входящи и изходящи точки за транспортиране на природен газ

Alexander Bor, NATURAL GAS 27 Dec 2018, spglobal.com

 

Киев - Украинският енергиен регулаторен орган съобщи официално за намаляване на тарифите, които се налагат при влизане и излизане на природен газ през 2019 г., за да направи по-конкурентноспособна своята газотранспортна система.

Тарифите за всички входни пунктове ще бъдат намалени за международни пратки с 49,6% до 6,28 долара за 1000 кубически метра по-малко от 12,47 долара за 1 000 куб.м от предишни такси.

Тъй като всички изходни точки са на различни разстояния от входните точки, те ще имат различни тарифи.

По-ниските тарифи ще помогнат на Украйна да намали цената на вносния газ за вътрешния пазар с около $ 6/1,000 куб.м. на пазара на едро, каза председателят на Националната комисия за държавно регулиране на енергетиката и комуналните услуги Оксана Кривенко.

"Украинската газотранспортна система ще засили конкурентоспособността си като абсолютно по-рентабилна алтернатива на Северен поток и други байпасни газопроводи", каза Кривенко.

Украйна, Русия и Европейският съюз се готвят да проведат през януари 2019 г. кръг от тристранни преговори за споразумение за транзит на природен газ, като Кривенко допълни, че намаляването на тарифите ще помогне на Украйна да осигури "по-благоприятен договор за транзит" с Газпром след изтичане на настоящия договор края на 2019 г.

"Украйна отново доказа, че е надежден и обещаващ партньор," каза Кривенко. "Необходимо е да се спечели конкуренцията за инвестиции и натоварването на газопреносната система."

Тъй като 2018 г. приключи, какви ще бъдат 5-те теми, които трябва да се наблюдават на енергийните и стоковите пазари през 2019 г.? Мартин Френкел, президент на S&P Global Platts, изказва своето становище.

Решението ще зависи от това, как Русия, основният потребител на газопреносната система, ще се стреми да намали или дори да премахне пратките през Украйна след изтичане на договора за газов транзит до края на 2019 г. Газпром не признава тарифите за влизане/излизане и понастоящем плаща тарифа, договорена в споразумението за транзит на газ от 2009 г .: около 2,7 долара за доставка на 1 000 куб.м.

Тристранните разговори са насочени към промяна на това и превръщането на Газпром в система,която си плаща входно-изходни тарифи.

Усилията на Украйна да направи газотранспортната система по-конкурентоспособна, са в резултат на изгражданите от Русия на няколко високопрофилни газопровода като Турски поток и Северен поток -2, които ще заобиколят украинската газова система.

 

Статията е публикувана в бюлетина на Центъра за изследване на Балкански и черноморски регион

 

 

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари