НАЧАЛО » свят

Украйна и Европа се запасяват с руски газ в случай на проблеми с транзита

fb
3E news
fb
30-04-2014 12:31:00
fb

„Газпром” е увеличил експорта на газ за Западна Европа с 3% в сравнение с април предходната година. Според изчисленията на Интерфакс, базирани на данни на Централното диспечерско управление, експортът на газ през април е нараснал до 12,92 млрд.куб метра.

За периода януари-април експортът е нараснал с 2,2%.

„Нафтогаз Украйна” през април, според очакванията е внесла 2,58 млрд.куб метра руски газ за сумата от 1,2 млрд.долара (при цена от 485,5 долара за 1000 куб метра). Заедно с априлската сметка общата сума на задълженията за текущите доставки вече съставлява 3,45 млрд.долара.

Експертите отбелязват, че текущият експор на газ от „Нафтогаз”, който е на максималните, предвидени по договора нива съществено превишава настоящите нужди за газовия баланс на страната и може да говори само за това, че Украйна е започнала масово нагнетяване на синьо гориво в газовите си хранилища.

Проблемът с дълга на „Нафтогаз” не се решава и „Газпром” вече обяви, че от юни Украйна трябва да премине към авансово заплащане на доставките. При тези условия всички участници на газовия пазар – и в Украйна и в Европа се стремят да осигурят максимални запаси в газовите си хранилища, в случай, че започнат проблеми с транзита, пише finmarket.

Газпром
Нафтогаз Украйна
транзит на газ
газови хранилища
По статията работи:

Маринела Арабаджиева