НАЧАЛО » свят

Украйна има все по-малки шансове срещу „Северен поток 2“, смята бившия енергиен министър на страната

fb
3E news
fb
02-05-2018 08:30:00
fb

Киев разполага с все по-малки шансове да се противопостави на проекта за газопровода „Северен поток 2“, смята бившият енергиен министър на Украйна Едуард Ставицки. По думите на бившия министър, Европа „се нуждае от баланс“ поради намаляването на добива на газ  в Северно море, а също така отказа на Германия и Белгия от атомната енергетика.

„Украйна губи своя шанс да устои при това противопоставяне“, оплака се Ставицки в интервю за тв NewsOne, подчертавайки че приходите на Киев ще спаднат почти двойно заради „Турски поток“ и „Северен поток 2“, съобщава РИА Новости.

Политикът добавя също така, че делът на Русия на газовия пазар на Европейския съюз е около една трета.

„Потреблението на газ в Европа е около 425 млрд. куб м годишно. Русия през миналата година постави рекорд и достави около 150 млрд. куб м“, заключи той.

Проектът за газопровода „Северен поток 2“ предвижда строителство на две тръби с капацитет от 55 млрд. куб м годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия.

Строителството на газопровода е нежелано от редица страни, сред които е Украйна, която се опасява от загуба на приходите от транзита на руския газ. 


Преди дни заместник-министъра на външните работи на Русия Александър Грушко коментира пред ТАСС, че строителството на „Северен поток 2“ зависи в голяма степен от това дали европейските страни ще могат да устоят на натиска от страна на САЩ. Припомняме, че САЩ са категорично против „Северен поток 2“.

газопроводи
„Северен поток 2“
Турски поток
природен газ
Украйна
По статията работи:

Маринела Арабаджиева