Уилям Магууд, NEA: Постигането на климатичните цели изисква реформа на пазара на еленергия

Източник: atominfo.bg

Ако страните искат сериозно да се борят с климатичните промени, те трябва да реформират своите електроенергийни пазари. Това заяви Уилям Магууд, генерален директор на Агенцията за ядрена енергия (NEA) по време на Симпозиума на Световната ядрена асоциация в Лондон, предава world-nuclear-news.org.

„Електроенергийните пазари са проектирани в средата на миналия век за система, която всъщност вече не съществува. Виждаме в много части на света цени на електроенергията, които или са много ниски или всъщност са отрицателни в някои части на деня, а някои държави с относително стари водноелектрически инсталации губят пари“, заяви той.

Говорейки за Парижкото споразумение за климата, което влезе в сила през ноември 2016 г., Магууд заяви: „В Париж светът обяви, че е загрижен за климатичните промени. Това може би е едно от най-големите предизвикателства, които стоят пред нас – как да приспособим енергийните пазари, за да направим това, което е необходимо по света. И като приспособяваме тези пазари, ще открием, че начинът по който сравняваме енергийните технологии е наистина изцяло неадекватен“, коментира Магууд.

Той подчерта факта, че пазарните цени на електроенергията от възобновяеми енергийни източници не включват пренос и системни разходи.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари