"Уестингхаус" приветства планът на Полша за строителство на първа АЕЦ през 2024 г.

Westinghouse Electric Company приветства новата програма за ядрена енергия на полското правителство, чрез която ще започне строителството на първата атомна централа в страната. Новата програма е в съотвествие с предложените цели на Европейската комисия в областта на климата и енергията до 2030 година.

Намаляването на въглеродните емисии в Полша, развитие на ядрената енергетика и използването на технологията на AP1000® са правилните решения за осигуряване на електроенергия, произведена в съответствие с изискванията за опазване на околната среда, се казва в позиция на компанията.

Джефри Бенджамин, Вицепрезидент Ядрени централи на Уестингхаус коментира: „Правителството на Полша и Polska Grupa Energetyczna SA (PGE), трябва да са подкрепени и приветствани за вземането на това стратегическо решение за развитие на ядрената енергетика в страната. За това важно решение бяха взети предвид становищата на водещите експерти в областта на ядрената енергетика.  Не всички технологии са еднакви и ние вярваме, че централа с реактор AP1000 е безопасното, сигурното, надеждното и икономически обоснованото решение за Полша. Уестингхаус ще работи с PGE относно предоставянето на предложение за производството на елекстроенергия на конкурентна цена, в съответствие с изискванията за ядрена безопасност на Полша и Европейския Съюз (ЕС).“

Безопасността е същественият елемент за всеки ядрен проект. Реакторът AP1000 е единственият конструиран с напълно пасивни системи за безопасност, предназначени да премахнат рисковете в случай на загуба на цялата мощност, както беше случаят във Фукушима, твърдят от Westinghouse. Поради тази причина компанията очаква бъдещите стандарти за ядрени централи да бъдат насочени към пълната пасивна безопасност. В същото време проектът на централата използва доказана, стандартизирана технология, която се основава на 50 години оперативен опит на технологията на реактор с вода под налягане.

Технологията AP1000е единствена от поколението III+  с ядрен реактор, който е получил Сертификат за технология от Комисията за ядрено регулиране на САЩ. В Европа, Организацията контролираща спазването на Европейските изисквания в ютилити сектора  (European Utility Requirements Organization) е удостоверила, че технологията AP1000 е в съответствие с нейните изисквания и потвърждава, че AP1000 може да бъде успешно въведен в Европа. През 2011 година, Регулаторните органи във Великобритания издават и предварителен лиценз на проекта след приключването на планираната оценка на AP1000.

Строителството на първият от четирите реактора AP1000в Китай е пред завършване, а в САЩ четири допълнителни реактора AP1000са в по-ранни етапи на строителство. Скоро се очаква да бъдат сключени договори за изграждането на още 8 реактора AP1000 в Китай. Уестингхаус в момента е в преговори с няколко други европейски клиента за избора на реактор AP1000.

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари