НАЧАЛО » свят

Турция ще пробие първи сондаж в Средиземно море до края на 2017 г.

fb
3E news
fb
02-08-2017 10:36:00
fb

В стремежа си да засили позицията си и Турция да се превърне в основен енергиен играч в региона, министърът на енергетиката Albayrak обяви, че страната планира до края на 2017 г. да пробие първия сондаж в Средиземно море.

Турция ще увеличи инвестициите си в сеизмичните проучвания и сондирането за нефт и газ, заяви министърът на енергетиката и природните ресурси Berat Albayrak по време на вечеря с екипажа на кораба Barbaros Hayrettin Paşa, кораб за сеизмични проучвания, който провежда изследванията си около остров Кипър, придружен от министъра на кипърските турци за икономиката и енергетиката Sunat Atun и зам.-министъра на енергетиката и природните ресурси Fatih Dönmez.

Albayrak изрази надеждите си, че активирането на сондажния съд край бреговете на Кипър ще позволи до края на 2017 г. започването на сондажни операции в Средиземно море и в Черно море, като обяви, че Турция ще пробие първия си сондаж в Средиземно море до края на третото или четвъртото тримесечие на тази година.

Предполагайки, че Barbaros Hayrettin Paşa вече е завършил две трети от триизмерния сеизмичен проект, обхващащ около 1695 квадратни метра в Magosa, Albayrak посочи, че сеизмичното проучване в региона ще бъде завършено до края на месец юни, преди крайния срок 10 юли, което надхвърля очакванията на фона на последните събития. Министърът добави, че корабът ще продължи работата по нов триизмерен сеизмичен проект в средиземноморския регион, като подчерта, че министерството очаква до края на годината в най-малко в два или три региона да бъде направено проучване.

Посочвайки, че Турция ще инвестира в сондиране и в сеизмично проучване в рамките на своята национална енергийна и минна стратегия, Albayrak заяви, че се надява преговорите скоро да завършат и че използването на турския кораб ще ускори монтирането на сондажни съоръжения ще спомогне да започне сондиране в Средиземно и в Черно море.

Подчертавайки значението на придружаващия го турско-кипърски министър, Albayrak заяви, че Турция ще остане активна в провеждането на проучвания и сондажи не само в турски води, но и край бреговете на Северен Кипър, добавяйки, че съюзът и сътрудничеството със Северен Кипър ще бъде от полза и за двете страни. Министърът посочи, че Турция се фокусира върху ефективно сондиране в Средиземно море поради потенциала му, като каза, че регионът навлиза в нова ера в проучването за нефт и газ, благодарение на развитието през последните 15-20 години на световния петролен и газов пазар.

Albayrak каза още, че за да се гарантира в бъдеще по силна и по-мощна Турция, страната трябва да предприеме действия в сектора за проучване за нефт и газ, като използва вътрешен инженеринг и собствени платформи. Той каза: "Особено във връзка с проучването на сушата и морето има сериозни колебания в разходите за нови техники, нови инвестиции и трансформацията на сектора в световен мащаб. Турция, като развиваща се и разрастваща се страна, трябва да оцени всяка възможност и по най-добрият начин да предприеме ефективни стъпки в оптималното време. За да улесним това, ще предприемем сериозни стъпки не само в Средиземно море, но и в Черно море с другия наш кораб, Oruç Reis".

"Както винаги споменавам, през последните 10 години Турция отделя средно годишно $44 милиарда за инвестиции в енергетиката. Когато включим и инвестициите в минното дело, които са почти $10,6 милиарда, имаме годишен бюджет от $55 милиарда за внос на енергия и минни продукти", добави министър Albayrak.

Източник: DAILY SABAH WITH ANADOLU AGENCY, ISTANBUL

Преводът е на Центъра за изследване на Черноморски и балкански регион

 

Турция
сондажи в Турция
нефт
газ
петрол
По статията работи:

Маринела Арабаджиева