НАЧАЛО » свят

Тръмп се закани с нови мита върху китайските стоки, ако Си Дзинпин не присъства на срещата на G20

Петролният пазар реагира

fb
Маринела Арабаджиева
fb
10-06-2019 20:28:00
fb

Президентът на САЩ Доналд Тръмп в интервю за телевизия CNBC заяви, че ако председателят на Китайската народна партия Си Дзинпин не пристигне за среща на държавните глави на страните от „двадесетте“ (G20), САЩ незабавно ще въведат нови мита върху китайските стоки.

На въпрос за това ще бъдат ли митата в такъв случай въведени незабавно, Тръмп отговори: „Да, ще бъдат“, съобщава телевизията.

Последният етап от американско-китайските преговори за търговията завършиха в средата на месец май без резултат на фона на поредното повишение на американските мита върху китайските стоки. САЩ повишиха митата от 10 % до 25 % за вноса на китайски стоки за сумата от около 200 млрд. долара.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп е поръчал също така и процес по повишение на митата на целия останал внос от Китай, който се оценява на около 300 млрд. долара. В отговор китайското министерство на финансите съобщи, че Пекин от 1 юни е въвел повишаване на митата за внос на стоки от САЩ за сумата от 60 млрд. долара.

Срещата на „големите двадесет“ през тази година се предвижда да се проведе на 29 юни в Осака. G7 пък ще се проведе в края на август във френския Биариц. 

Изявлението на американския президент предизвика реакция на петролния пазар. Договорът за петрола сорт Brent на борсата ICE Futures в Лондон се понижи с 0,27 долара и остана при ниво на котировката от 63,02 долара за барел, като по-рано успя да достигне до 64,01 долара за барел.

Стойността на фючърса за WTI за юли на NYMEX спадна незначително – 90,03 долара за барел – до 53,96 долара за барел.

 

Маринела Арабаджиева
виж още ...


виж още ...


виж още ...