НАЧАЛО » свят

Обрат: САЩ няма да въвеждат санкции срещу компаниите, участващи в "Северен поток 2", обяви Тръмп

fb
3E news
fb
19-09-2018 09:07:00
fb

САЩ не планират въвеждането на санкции по отношение на компаниите, които участват в строителството на газопровода „Северен поток 2“. Това заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп във вторник след срещата си с президента на Полша Анзжей  Дуда.

„Не планираме да правим това. Просто смятаме, че за голямо съжаление немският народ ще плаща милиарди, милиарди долари годишно за енергийни ресурси от Русия. Мога да ви уверя, че това не харесва на германския народ“, каза Тръмп.

Президентът на Полша Анджей Дуда от своя страна изрази надежда, че президентът на САЩ Доналд Тръмп ще спре строителството на „Северен поток 2“.

„Решението е в ръцете на президента на САЩ. Надявам се, че господин президента ще приеме това решение“, каза в ефира на Полската телевизия след срещата си с Тръмп във Вашингтон държавният глава на Полша в отговор на въпрос за шансовете са спиране на строителството.

„Аргументирахме се с това каква ще е ползата от това за САЩ“, добави той, обяснявайки, че присъствието на пазара на Европа на руския газ пречи на САЩ да продават втечненият си природен газ.
Американският президент от своя страна се ангажира с доставка в Полша на много втечнен природен газ на „добра цена“.

Преди дни пир посещението си в Русия американският министър на енергетиката Рик Пери заяви, че не иска да се стигне до санкции срещу „Северен поток 2“, но и, че санкции срещу енергийния сектор на Русия ще има, като уточни разбира се, че това е свързано с транзита на руски газ през Украйна.

Неотдавна компанията Uniper заяви, че ако САЩ въведат санкции срещу "Северен поток 2" ще се откаже от участието си в проекта.

Проектът за газопровода "Северен поток 2" предвижда изграждане на две тръби от газопровода с общ капацитет от 55 млрд. куб м годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия.

Северен поток 2
LNG
Полша
санкции
сащ
Доналд Тръмп
По статията работи:

Маринела Арабаджиева