НАЧАЛО » свят

Тристранните газови преговори във формат ЕС-Русия-Украйна ще се проведат на 17 юли в Берлин

fb
3E news
fb
06-07-2018 11:34:00
fb

Първият рунд от тристранната газова среща ЕС-Русия-Украйна ще се състои на 17 юли в Берлин. Това става ясно от изявление на руския енергиен министър Александър Новак. В него ще участват както представители на правителството, така и на търговските организации като целта ще бъде насочена към определяне на дългосрочен  дневен ред и методи на работа.

Заместник-председателят на ЕК по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович от своя страна определи предстоящите преговори като „много трудни“.

„Преговорите, които ни предстоят са трудни и изискват пълно внимание и конструктивно участие“, се казва в изявлението на Шефчович по този повод. Той постави въпроса за тристранна среща още през месец май, тъй като смята, че трябва да се направи много внимателна и сериозна оценка на ситуацията, касаеща транзита на природен газ след  2019 г. Според него именно тристранният формат на преговори е най-ефективен за търсене на решение за транзита.

Както е известно, Европейската комисия се обявява за запазване на транзита на руски газ през Украйна за страните от ЕС в дългосрочно бъдеще.
Шефчович от своя страна смята, че потенциално споразумение между страните би могло да включва дългосрочност на транзита, задължителни годишни минимални обеми за транзит, а също така и уточняване на нивото на тарифите за транзит. Преди месец той заяви и от интереса на Германия и Франция от възможността за тристранни преговори и отбеляза, че ЕК също ги подкрепя. В последното си изявление по въпроса в четвъртък, Шефчович подчерта, че конструктивното и устойчиво сътрудничество между Русия и Украйна в енергетиката е много важно както за двете страни, така и за Европейския съюз.

Припомняме, че тезата на руската страна е, че запазване на транзита на природен  газ през Украйна след 2019 г. ще бъде запазен, но за по-малки обеми. По-големи количества биха могли да се транзитират, само при доказване на икономическата ефективност. „Газпром“ твърди също така, че една от причините за изместване на транзита, а в частност и за строителството на газопровода „Северен поток 2“ е свързана с изчерпването на настоящите находища и постепенното преместване към други, по-рентабилни находища противоположно намиращи се.

Украйна от своя страна продължава да обвинява Русия за „Северен поток 2“ и отнемането на възможността на страната да се възползва от транзитните такси. В същото време украинската страна повишава непрекъснато транзитните такси през територията на страната. Това е и една от причините да се иска залагането на специална точка по този въпрос в дневния ред от тристранните преговори.

природен газ
тристранни газови преговори
транзит на природен газ през Украйна
ЕС
Русия
Украйна
тарифи за транзит на газ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева