НАЧАЛО » свят

Тристранните газови преговори във формат ЕС-Русия-Украйна започват днес в Берлин

fb
3E news
fb
17-07-2018 07:04:00
fb

Тристранните преговори за транзита на природен газ през Украйна ще се проведат днес, 17 юли в Берлин. В преговорите ще вземат участие министърът на енергетиката на Русия Александър Новак, заместник-председателят на Европейската комисия за енергийния съюз Марош Шефчович, представители на министерство на енергетиката на Украйна, „Газпром“ и „Нафтогаз“.

Срещата се провежда за пръв път, след като Стокхолмският арбитражен съд оповести решенията си по спора между „Газпром“ и „Нафтогаз Украйна“.
В рамките на тристранния преговорен процес основната тема в дневния ред  ще бъде свързана с условията за транзит на природен газ през Украйна до европейските потребители, включително и сроковете за транзитни договори между „Газпром“ и „Нафтогаз“.

По-рано заместник-председателят на ЕК Марош Шефчович каза, че целта е съгласуване на дългосрочен дневен ред и установяване на методите на работа.

Очакванията за подписване на споразумение за транзит на газ през територията на Украйна обаче е малко вероятно. Както изглежда лобизмът на президента на САЩ Доналд Тръмп и добрата воля на колегата му Владимир Путин няма да са достатъчни за продължаване на транзитния договор между двете компании. Само преди ден търговският директор на украинската „Нафтогаз“  съобщи такива условия, на които „Газпром“  никога няма да се съгласи. Казано накратко – противоречията между двете страни остават много големи.

Пречка е и продължаващият спор между страните. „Газпром“ не остана удовлетворен от съдебното решение на Стокхолмския арбитраж и продължава битката.

Стокхолмският арбитражен съд през февруари оповести решението си по спора между „Газпром“ и „Нафтогаз“ по отношение на договорите за доставка и транзит на газ, като задължи руската компания да изплати на украинската сумата от 2,56 млрд. долара. „Газпром“ обжалва през месец март , а през месец май поиска пълна отмяна на решението за транзитния договор с „Нафтогаз“. Руската газова компания подаде иск до арбитража в Стокхолм за прекратяване на договора с „Нафтогаз“, действащ до края на следващата 2019 г.

Украинската „Нафтогаз“ от своя страна предприе мерки за принудителен запор на средствата, постановени с решението на арбитража. „Газпром“ реагира, обърна се към апелативния съд и на 14 юни успя да издейства решение за спиране на запора на активите.

„Газпром“ съобщи условието за по-нататъшните преговори. То  е едно - единствено – възстановяване на  баланса на интереси, нарушен от Стокхолмския арбитражен съд. Сама по себе си тази квалификация от компанията не е ласкава за арбитражния съд, но това е друга тема. Според председателя на руския газов монополист Алексей Милер, балансът може да бъде възстановен или чрез отмяна на решението на Стокхолмския арбитражен съд, или чрез конструктивни предложения от страна на Украйна.

„Възстановяване на баланса на интереси на страните - това е условието за по-нататъшни преговори. Разбира се, Украйна трябва да представи основания за икономически и целесъобразен транзит през своята територия“, заяви неотдавна председателят на „Газпром“ Алексей Милер.

„Нафтогаз“ в отговор на това през юли подаде иск до арбитража в Стокхолм за преразглеждане на тарифите за транзит от март 2018 г. исковите претенции на украинската компания са за сумата от 11,58 млрд. долара. Условие за намаляване на сумата от иска, според търговския директор на „Нафтогаз“ Юрий Витренко, цитиран от руски медии след публикация във Фейсбук е запълване на украинската газотранспортна система след 2019 г., сваляне на блокирането на доставките на газ от други компании от Русия и Средна Азия и разбира се, отказ от „Северен поток 2“.
Сега, след като на практика е ясно какво искат украинската и руската страна, ролята на ЕС като балансьор става още по-трудна.

природен газ
тристранни газови преговори
Газпром
Нафтогаз Украйна
транзит на природен газ през Украйна
Северен поток 2
По статията работи:

Маринела Арабаджиева