НАЧАЛО » свят

Тереза Мей подава официално оставка днес

fb
3E news
fb
07-06-2019 09:34:00
fb

Британският премиер Тереза Мей днес ще обяви официално оттеглянето си като лидер на Консервативната партия. Тя обаче ще продължи да изпълнява задълженията си като премиер, министър-председателят на Великобритания може да се оттегли само ако може да представи на кралицата кандидат за поста, който се ползва с подкрепата на мнозинство в долната камара на парламента.

Досега Тереза Мей управляваше с минимално мнозинство от шестима депутати, които вероятно ще намалеят на петима в зависимост от изборните резултати за вакантното депутатско място от Питърбро.Това означава, че ако само трима депутати от досегашното мнозинство не подкрепят новия лидер, той няма да получи вот на доверие.

Кандидатите за поста на Тереза Мей вече подават заявки, като крайният срок е до 17 часа местно време на 10 юни.

Процедурата по избор на лидер на Консервативната партия предвижда 5 кръга гласувания от депутатите в парламента, като при всеки ще отпадат кандидатите с най-нисък резултат.

След това ще има и национален вот на 160-хилядната членска маса на партията, която ще избира между двамата финалисти.

Цялата процедура трябва да завърши не по-късно от 22 юли, като не е ясно дали парламента все още ще заседава на тази дата или ще е разпуснат в лятна почивка.

Междувременно депутатите се опитаха да опростят процедурата, като намалят кандидатите, защото ако те са много на брой, ще е необходимо повече време за избор.

Правилата бяха променени след решение, че за издигане на кандидатура ще е необходима подкрепата на 8 депутати, а не само на двама, както бе до момента, предава БНР.

Според анкетите Борис Джонсън е фаворит, но именно поради характера на процедурата, това може да се промени в хода на гласуването.     

По статията работи:

Галина Александрова