ТВЕЛ представи иновативните си разработки на конференция в Прага

В Прага се проведе международна конференция на тема: „Експлоатация на руското гориво в реактори ВВЕР - опит, анализ, перспективи“. В събитието участваха близо 60 специалисти от България, Русия, Чехия, Украйна и Финландия, съобщава електронното издание atomic-energy.ru.

Конференцията бе тържествено открита от вицепрезидента по научно-техническата дейност на ТВЕЛ Александър Угрюмов, който изнесе доклад за последните разработки и нови модификации на топлоотделящи сборки за традиционните партньори на ТВЕЛ и за новите перспективни видове ядрено гориво.

Говорейки за горивото за реактори ВВЕР-440, Угрюмов определи две основни насоки за развитие. Първата е внедряването на нова модификация гориво от второ поколение с увеличено съдържание на уран и оптимизирано водно-ураново съотношение. По този път тръгват АЕЦ „Пакш“ в Унгария и АЕЦ „Ловиса“ във Финландия. Проектът се намира в един от етапите си на реализация, извършват се тестове на макети на топлоотделящи сборки в ОКБ „Гидропрес“. Първото зареждане на новата модификация в един от реакторите може да се очаква до края на 2020 г. Другото направление е внедряване на ядрено гориво трето поколение РК-3, което е показало положителни резултати при експлоатацията си в Колската АЕЦ в Русия.

Еволюцията на горивото за реактори ВВЕР-1000/1200 доведе до появяването на две основни конструкции - ТВС-2М (с производни – ТВС ВВЭР-1200 и перспективните ТВС-4), както и по-референтното за Централна и Източна Европа гориво ТВСА (с модификации ТВСА-12, ТВСА-Т и др.), отбеляза Угрюмов.

През 2018 г. внедряването на горивото ТВСА-12 в Шести енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“, позволи да се увеличи мощността на реактора до 104% от номиналната. Освен това през август 2018 г. в реактора на Втори енергоблок на чешката АЕЦ „Темелин“ за пръв път бе заредено горивото от нова модификация ТВСА-Т.mod.2, което има редица преимущества в сравнение с предишното гориво ТВСА-Т.

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари