НАЧАЛО » свят

Страните от ОПЕК+ постигнаха споразумение, петролът тръгна нагоре

fb
3E news
fb
05-01-2021 09:19:37
fb

Страните от ОПЕК+ постигнаха споразумение по условията на сделката за февруари и март: Русия и Казахстан през всеки от тези месеци ще може да увеличи добива на петрол в размер на 75 хил. барела на ден, Саудитска Арабия ще обяви допълнителни ограничения, а останалите страни ще запазят своя добив на настоящото си ниво.

Следващото заседание на всички страни от ОПЕК+ ще се състои на 4 март. Срещите на мониторинговата комисия ще се  състоят на 3 февруари и 3 март, става ясно от комюникето, разпространено след заседанието.

Очакванията на играчите на петролния пазар са достатъчно оптимистични и цените на двата основни сорта петрол се увеличават.

Мартенските фючърси за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures се увеличават с 2,60 долара или с 5,09 % до 53,69 долара за барел.

Фючърсите за февруари за петрола сорт WTI на нюйоркската борса (NYMEX) са на ниво от 50,09 долара за барел, повишавайки се с 2,47 долара или с 5,19 %.

Новата сделка на ОПЕК+ стартира през месец май 2020 година с ограничаване на добива на петрол с 9,7 млн. барела на ден, а след това през август бе взето решение за отпускане на мерките. Така ограничението на добива бе свалено до ниво от 7,7 млн. барела на ден, а за януари – 7,2 млн. барела. Освен това ОПЕК+ реши да се произнася всеки месец в зависимост от условията на пазара, като стъпката, която може да се предприеме в посока на увеличение на добива не трябва да надхвърля 500 хил. барела.  Това означава, че с решението от 5 януари , което дава възможност на Русия и Казахстан да увеличат добива общото ограничение ще бъде смекчено до 7,125 млн. барела на ден през февруари и 7,05 млн. през месец март

петрол
цени
пазари
По статията работи:

3E news