Страните от ЕС окончателно съгласуваха нормите на вредни емисии за автомобилите

Източник: БГНЕС

Европейските производители на автомобили през 2030 г. ще трябва да намалят изхвърлянията от въглеродни емисии с 37,5 % в сравнение с разрешените до 2021 г. В понеделник представителите на 28-те страни на ЕС на заседание в Люксембург (Съвета на ЕС) окончателно съгласуваха затягането на емисиите.
За лекотоварните камиони се предвижда намаляване на емисиите на СО 2 с 31 %. Като междинна цел за двете категории превозни средства се планира намаляване на емисиите на въглероден диоксид с не по-малко от 15 % до 2025 г.

Съгласуваните цели са много по-твърди от показателите, първоначално предлагани от правителството на Германия, което изхождаше от 30-процентно съкращение на емисиите от СО2 през 2035 г.
Според съществуващият план на ЕС към 2021 г. средното ниво на вредните емисии от нови автомобили на всеки европейски автомобилостроител не трябва да надхвърля 95 грама въглероден диоксид на всеки километър. Тази цел може да бъде постигната само след значително увеличение на дела на електромобилите. Много от  производителите са все още доста далеч от тази цел. По последни данни, средният европейски показател е 118,5 г СО2 на един километър.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари