НАЧАЛО » свят

Столтенберг: Бомбардировките на Югославия през 1999 г. бяха необходими и легитимни?!

fb
Галина Александрова
fb
10-06-2019 13:42:00
fb

Историята показа, че бомбардировките над Югославия бяха необходими и легитимни, защото прекратиха насилието и позволиха на бежанците да се завърнат по родните места. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенбергв интервю за сръбския вестник "Политика", публикувано в понеделник и цитирано от TACC. Според него КФОР е помогнала за създаването на безопасна среда в Косово за всички, включително и за сръбската общност, живееща в региона.

“Знам, че НАТО все още предизвиква противоречия в Сърбия и много от тях все още имат болезнени спомени за въздушната кампания през 1999 година. Това е още по-трудно за тези, които са загубили близки. Всеки загубен невинен живот е трагедия и ние дълбоко съжаляваме за това“, заяви Йенс Столтенберг за “Политика”.

“Тази кампания никога не е била насочена срещу сръбския народ”, добави той.

„Напротив, целта беше да се защитят цивилните граждани в по-широкия регион чрез спиране на дейността на режима на Милошевич, осъден от международната общност. Никога не трябва да забравяме миналото, но трябва да се поучим от него и да го оставим зад гърба си“, каза Столтенберг.

Той допълни, че партньорството между НАТО и Сърбия е полезно и за пакта, и за Белград, както и за целия регион.

Въздушното нападение на НАТО през пролеттта 1999 г. продължи малко повече от два месеца през пролетта на 1999 г с аргумента, че спасява албанското население в Косово, Сърбите бяха принудени да напуснат бившата автономия, която беше превърна в международен протекторат.

През февруари 2008 г. Косово обяви едностранна независимост от Сърбия, която е призната от повечето държави-членки на ЕС и САЩ.

Слободан Милошевич беше свален от власт в резултат на масови протести на 5 октомври 2000 г. Той беше изправен пред трибунала в Хага, но почина през 2006 г. Наскоро почина в изгнание и неговата съпруга и верен другар в престъпленията срещу човечеството Мира Маркович.

Столтенберг нарече Русия основната заплаха за военния блок. "Абсолютно вярно е, че днес сме изправени пред най-непредвидената ситуация на сигурността от много години. Това е все по-агресивната политика на Русия, кибер заплахите, хибридните заплахи, нестабилността в Близкия изток и Северна Африка и продължаващата терористична заплаха. Във връзка с това НАТО ускорено извърши най-голямото колективно адаптиране на отбраната след Студената война, така че в един все по-малко предвидим свят НАТО е също толкова важно, колкото е било винаги“, каза Столтенберг.

"Алиансът защитава сигурността на нашите народи в продължение на 70 години. Силните връзки между Европа и Северна Америка направиха НАТО най-силният съюз в историята. Фактът, че скоро ще приемем Северна Македония като 30-ия член, показва, че НАТО е успешен съюз. Последователното разширение показа, че дори след 70 години НАТО предизвиква интерес и е положителна сила за устойчив международен ред”, каза генералният секретар.

В същото време обаче ситуацията с отцепването на Косово и досега се сочи като пример за външна намеса, която легитимира присъединяването на Крим към Русия, което освен това стана безкръвно и в резултат на демократичен референдум, който категорично показа желанието на местното население да се присъедини към Русия, коментират анализатори.

В интервюто Столтенберг говори за "рязкото нарастване на инвестициите" в икономиката на Черна гора, която се присъедини към НАТО, и на Македония, която се стреми към Алианса. Столтенберг също потвърди позицията на Aлианса, че бомбардировките на Югославия през 1999 г. са легитимни и не са насочени срещу народа на страната. Той също така посочи, че счита, че стабилността в Косово е един от приоритетите на военния блок.

Галина Александрова
виж още ...


виж още ...


виж още ...