НАЧАЛО » свят

Слънчевата енергия ще е най-евтината в Европа през 2030 г.

fb
3E news
fb
12-05-2016 03:39:00
fb

Слънчевите фотоволтаични панели ще станат през 2030 г. най-евтиният източник на енергия в Европа. Това става ясно от доклада за предстоящите съкращения на разходите в „слънчевия“ сектор, публикуван неотдавна от европейската организация KIC InnoEnergy. Това е четвъртият заключителен доклад на KIC InnoEnergy, като в поредицата се анализират бъдещите разходи за възобновяемите източници на енергия.

Анализът на KIC InnoEnergy за вятърната енергетика показват, че в секторът може да се осъществи икономия на разходите от 5,5% през следващите 15 години.

Термална енергетика има едни от най-високите разходи – между 130 и 200 евро за МВтч, независимо от намалението им с почти 29%.

Учените стигат до извода, че технологичните иновации ще подпомогнат намаляването на разходите с 22-30% през 2030 г., а стойността на фотоволтаичните панели може да се понижи с 37-49% през този период. Това ще доведе до намаляване на разходите от 77-80 евро за МВтч сега до 43-49 евро за МВтч през 2030 г. Затова и енергията от слънчеви панели ще е по-евтина от вятърната и термална енергия.

80-90% от очакваното намаление на разходите за слънчевите фотоволтаични панели може да бъде постигнато чрез иновации.

Според доклада, въпреки че слънчевите панели са с добри перспективи, Европа трябва да се безпокои от свиването на инвестициите в сектора на ВЕИ, особено в сравнение с Китай.

 

фотоволтаици
слънчева енергия
ВЕИ
вятръна енергия
KIC InnoEnergy
По статията работи:

Маринела Арабаджиева