НАЧАЛО » свят

Слънчевата енергия ще е най-достъпна след 20 г.

fb
3E news
fb
25-06-2015 08:23:00
fb

Енергията от слънцето след 20 г. ще стане толкова ефективна и достъпна, че създаването на инфраструктура за традиционни източници на горива (петрол, въглища, газ) ще е неизгодно.

Цената на слънчевата енергия ще продължи да се понижава и ще стане най-евтината, съобщава агенция Блумбърг, позовавайки се на доклад. Експертите смятат, че през 2026 г. промишлената слънчева енергия ще е най-конкурнтноспособна на повечто пазари, а след още 25 години цената на жизнения цикъл на слънчева електроцентрала ще се понижи двойно, при растяща цена на изкопаемото гориво, отбелязва Прайм.

По оценка на експертите, постепенно слънчевата енергетика ще направи неизгодно не само строителството на традиционните енергийни блокове, преносната мрежа и другата инфраструктура, но и експлоатацията на вече съществуващи обекти.

Вложенията в слънчевата енергетика през 2040 г. ще достигнат 3,7 трилиона долара, което означава, че над една трета от новите мощности на световната енергетика ще са от слънцето.

През 2040 г. електричеството от слънчеви панели на покрива почти във всички значителни икономики ще е по-евтино от това, което се подава по мрежата, като към тази дата почти 13% от световната електроенергия ще се произвежда от индивидуални инсталации“, се казва в доклада.

Световното потребление на енергия няма да се увеличава заради изпреварващия ръст на икономичност при крайните потребители.

слънчева енергия
слънчеви електроцентрали
енергийна инфраструктура
По статията работи:

Маринела Арабаджиева