САЩ продължават да са против руските газопроводи

САЩ продължават да са против „Северен поток 2“ и втората тръба на „Турски поток“. Това съобщава ТАСС, позовавайки се на представител от Държавния департамент след молба да коментира постигнатото споразумение в Европейския съюз по въпросите, свързани с Газовата директива на ЕС и осъществяването на проекта „Северен поток 2“.  


„САЩ категорично продължават да са против „Северен поток 2“ и втората тръба на „Турски поток“. Тези проекти представляват геостратегическа заплаха за енергийния сектор на Европа и националната й сигурност, а могат също така да нанесат щети върху икономическата и стратегическа сигурност на Украйна“, са заявили от американското дипломатическо ведомство, пише агенцията.


Преди ден Германия и Франция постигнаха разбирателство по спора около „Северен поток 2“ и компромис по поправките към Газовата директива, предлагайки нова редакция, която не блокира руският проект.


Същността на предложението се заключава в това, че страната, на чиято територия се намира входната точка за получаването на газ от морски газопровод получава правото за избор на формула за прилагане към този проект правилата на Газовата директива на ЕС и възможните изключения от нея. В случая при „Северен поток 2“ такава страна е Германия.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
1 коментари
  • 1 0
    1
    Бай Хуй
    Като са против къде бяха и не резервираха капацитет от Турция?
    Напиши отговор