САЩ обсъждат различни варианти за спиране на „Северeн поток 2“

САЩ разглеждат различни варианти за спиране на строителството на газопровода „Северен поток 2“, това е заявил сътрудникът на президента на страната по националната сигурност Джон Болтън в рамките на конференция на Wall Street Journal , излъчена от тв C-Span и на които се позовава РИА Новости.

„Обмисляме редица варианти за създаване на пречки при осъществяването на проекта „Северен поток 2“, е казал Болтън на пресконференция, съобщава и Интерфакс.

По-рано високопоставен източник от държавния департамент на САЩ каза, че задържането на корабите на военноморските сили на Украйна в Керченския пролив за нарушаване на руската граница трябва да накарат ЕС да се откаже от „Северен поток 2“. Външният министър на Германия вече при това подчерта, че инцидентът в Черно море няма да промени отношението на Берлин към строителството на газопровода. Един от мотивите на Германия е, че тя е получавала руски природен газ и по времето на студената война.

Германия, която притежава най-голямата икономика в ЕС подкрепя „Северен поток 2“ Министърът на външните работи Хайко Маас след инцидента в Керченския пролив заяви, че „Северен поток 2“ е търговски проект и нито една от страните няма да спечели, ако немски или други европейски компании се откажат от участие в него.

Проектът „Сверен поток 2“ предвижда строителство на две тръби за пренос на природен газ с капацитет от 55 млрд. куб м газ годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия.

Срещу проекта основно се обявява Украйна, поради опасения за загуба на приходите от транзита на руски газ. Срещу този проект се обявиха също така Полша, Латвия и Литва, както и САЩ, които целят заемане на определен дял от газовия пазар в Европа чрез свои проекти за втечнен природен газ.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари