Русия се нарежда на 4-то място през 2018 г. сред експортьорите на LNG в Европа

Руският втечнен природен газ от проекта „Ямал СПГ“ през 2018 г..  е  бил доставян до най-екзотичните места в света, сочи годишният статистически отчет на ВР. До пускането на „Ямал СПГ“, основен източник на втечнен природен газ (LNG) от Русия е бил проектът „Сахалин-2“, който предвид локацията си е осигурявал основно пазарите на Азиатско-Тихоокеанския регион, осъществявайки малки доставки в Кувейт.


Русия е експортирала през 2018 г. 24,9 млрд. куб м годишно (около 18 млн. тона LNG). В рамките на „Сахалин-2“ са били произведени 11,4 млн. тона. „Ямал СПГ“ е отчел от експорт през 2018 г. 113 партиди, или 8,4 млн. тона LNG.


Според доклада на ВР, за страните от Азиатско-Тихоокеанския регион Русия е експортирала около 12,5 млн. тона LNG, от тях повече от половината да били за Япония. Доставки са се осъществявали и за Китай, Индия, Южна Корея, Тайван, Тайланд и Пакистан.


На европейския пазар са били доставени 5 млн. тона руски втечнен природен газ, или от порядъка на 10 % от общо купеният LNG. Най-голям купувач на руски LNG в Европа е била Великобритания – с 25 % или 1,2 млн. тона, което е само 2 % от общо потребяваният природен газ в страната. След нея се нарежда Франция – 22 % или 1,1 млн. тона, Испания – 13 % с 0,7 млн. тона, Белгия -  12 % или 0,6 млн. тона и съответно другите страни от ЕС  - с 29 %.

Засега най-голям доставчик на LNG за Европа остава Катар с 32 % , а второ и трето място си делят Алжир и Нигерия – с по 17 %. Русия е на четвърто място с дял от 10 %, следвана от Норвегия с 6 % и съответно 6-то място е за САЩ с дял от 5 %.

През миналата година като екзотични доставки на LNG са посочени страни като Канада и Аржентина – с по 73 хил. тона, както и Бразилия  - доставка от 150 хил. тона и Египет – с 220 хил. тона.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари