НАЧАЛО » свят

Русия призовава Европа да раздели отговорностите за създаване на запаси от газ в газохранилищата на Украйна

fb
3E news
fb
04-05-2014 11:35:00
fb

Ситуацията с нагнетяването на газ в подземните газохранилща на Украйна е икритична. Необходимо е да се предприемат мерки по регулирането й, както от Украйна, така и от Европа, заяви пред журналисти министърът на енергетиката на Русия Александр Новак.

Той напомни, че по време на тристранните консултации на 2 май във Варшава, министърът на енергетиката на Украйна Юрий Продан е заявил, че украинската страна не гарантира нагнетяване през летния период на необходимото количество газ в газохранилищата. „Съотнетно Украйна не гарантира доставката на газ за европейските потребители – тоест транзитът на газ в този обем, който е предвиден в договорите между „Газпром” и европейските получатели”, обясни министърът.

„Това е много тревожна информация, ние смятаме, че това е недопустимо. Необходимо е да се предприемат сериозни мерки както от Украйна, така  и от нашите европейски партньори, които също са заинтересовани и фактически носят също отговорност за обезпечаване на необходимия обем за транзит на газ през Украйна”, обясни той, цитиран от ПРАЙМ.

„Ние смятаме, че ситуацията става критична и е необходимо да се предприемат бързи мерки за регулирането й”, добави Новак.

По думите му, изхождайки от многогодишния опит, има оценки, според които в газовите хранилища трябва да се съхранява през зимата не по-малко от 18,5 млрд.куб метра. „Към днешен ден по наши оценки там има около 4-6 млрд.куб метра газ. Това означава, че сега, през летния период, от май до септември включително трябва да бъдат обезпечени запаси от газ в газохранилищата в западната част на Украйна в обем от около 12 млрд.куб метра.”, каза той.

транзит на газ
газохранилища
Русия
Европа
Украйна
Новак
По статията работи:

Маринела Арабаджиева