Русия и Унгария се договориха за строителството на 2 нови блока на АЕЦ "Пакш"

Руската страна ще отпусне кредит до 10 млрд.евро за изграждането на новите мощности

Русия ще предостави на Унгария кредит за строителството на два нови блока на АЕЦ „Пакш”. Сумата на кредита още не е определена. Това съобщи председателят на „Росатом” Сергей Кириенко, цитиран от biztass.

Русия и Унгария се договориха днес, 14 януари за строителството на два нови блока на АЕЦ „Пакш”.Споразумение „За сътрудничество в областта на ядрената енергетика за мирни цели”  беше подписано в хода на преговорите между президента на Русия Владимир Путин и премиерът на Унгария Виктор Орбан от председателя на „Росатом” Сергей Кириенко и унгарския министър за национално развитие на Унгария Жужан Немет, съобщиха по-рано електронните медии.

„Правилата в атомната енергетика са такива, че в началото трябва да бъде подписано междуправителствено споразумения, паралелно с което в завършващия стадий се намира споразумение между министрите на финансите на двете страни за условията на кредита, отбеляза Кириенко. Засега общата сума е за 10 млрд. евро, но цифрата ще е по-малка”, заяви той.

Въвеждането на два нови блока ще повиши енергийната независимост на Унгария, заяви руският президент Владимир Путин. „Това е уникално споразумение, тъй като над 40% от обема на дейностите са предвидени да се изпълняват от унгарската страна, подчерта той. – Примерно 3 млрд.долара ще бъдат насочени за работни места на унгарската страна.”

АЕЦ „Пакш” е единствената ядрена централа в Унгария. Тя е с реактори тип ВВЕР-440 и произвежда над 40% от електроенергията на страната..Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари