НАЧАЛО » свят

Русия и Гърция скоро ще подпишат документ за строителството на газопровод

fb
3E news
fb
10-04-2015 07:56:00
fb

Посещението на правителствена делегация от Гърция в Москва отвори пътя за строителство на газопровод за доставката на руски газ през Гърция за Европа, а в скоро бъдеще ще бъде подписан меморандум, заявява министърът на околната среда и енергетиката Панайотис Лафазанис в интервю за агенция Sputnik.

 

Конкретен меморандум за сътрудничество при строителството на газопровод се предполага, че ще бъде подписан в близко бъдеще, много бързо. Това ще е голямо събитие за гръцко-руските отношения, но и за нашият регион. Става дума за това, че в близките дни ще бъде подписан меморандум за взаимно разбирателство за газопровод, за прокарване на газопровод между Гърция и Русия“, твърди Лафазанис, който беше част от делегацията посетила Москва начело с Алексис Ципрас.

 

Посещението на правителствената делегация и особено срещата на Ципрас и Путин отваря път за гръцки газопровод, който ще започне от гръцко-турската граница и ще стига до границата с БЮРМ (бивша югославска Република Македония ) в посока към Централна Европа. Този газопровод има огромно енергийно значение за цяла Европа и ще е изключително голям проект за сътрудничество в нашия регион, за енергийно снабдяване и сигурност на Европа“, смята министърът, цитиран от Прайм. По думите му, това ще един от големите проекти в Европа.

Гърция
гръцки газопровод
Русия
Панайотис Лафазанис
По статията работи:

Маринела Арабаджиева