НАЧАЛО » свят

Русия измества арабските петролни компании от Азиатския пазар

fb
3E news
fb
18-02-2015 04:00:00
fb

Според данните от 2014 г. доставките на петрол от Саудитска Арабия за Китай, Япония и Южна Корея намаляват с 4 млн.тона (от 146 млн. т до 142 млн. т), в резултат на което делът на саудитският петрол на тези пазари намалва от 26% на 24%, съобщава Блумбърг.

 

Едновременно с това своят дял на петролния пазар в Азиатско-Тихоокеанския регион намаляват и други арабски страни. В частност Катар е понижил доставките си на петрол със 7,4%, Кувейт е съумял само да задържи количеството на доставките си на предходното ниво, след което делът му на пазарите на Китай, Япония и Корея е спаднал от 7,2% до 7%.

 

Вместо арабски на пазара се настанява руският петрол. За година доставките в Китай, Япония и Южна Корея се увеличават от 41 млн. до 51 млн. тона, в резултат на което делът на Русия на петролните пазари на трите най-големи в Азия вносители нараства от 7,2% до 8,7%.

 

Азианските купувачи искат да диверсифицират доставките си, а Русия има петрол, така че това е изгоден и за двете страни вариант. Алтернатива за Русия е увличението на доставките на запад, но Европа не е регион с нарастващо търсене. Такъв регион е Азия“, обяснява за Блумбърг управляващият директор на IHS Consulting в Сингапур Виктор Шум.

 

Извън всякакво съмнение е, е Русия участва в битката за дял на този пазар. Страната иска за изнася колкото се може повече“, отбелязва консултантът по енергетика от пекинската FGE Ву Кан.

 

Председателят на „Роснефт“ Игор Сечин в началото на февруари 2014 г. по време на сещата си с президента на Русия Владимир Путин съобщи, че през 2015 г. количеството на доставки на петрол по източното направление се планира да бъдат увеличени до 32 млн. тона (или с 30% в сравнение с 2014 г.), в това число доставките за Китай до 29 млн. т (с 27% повече в сравнение с 2014 г.).

 

По-рано бе съобщено, че експортът на петрол от Саудитска Арабия за Китай през 2014 г. се е понижил с 8%, в резултат на което делът на Саудитска Арабия на китйския петролен пазар е намалял от 19% през 2013 г. до 16% през 2014 г. Саудитска Арабия засега оглавява тройката от най-големи доставчици на петрол в Китай, но делът й в тази тройка намалява за година от 44% до 37%, докато Ангола и Руси увеличават дела си.

 

Изданието The Wall Street Journal, цитирано от РБК съобщи, че обратният завой на Русия на изток след въведените срещу нея санкции и увеличението на доставките на руски петрол за Китай са довели до намаляване на продажбите от останалите участници на пазара. Анкетираните от изданието експерти отбелязват, че наземният внос на петрол от Русия намалява зависимостта на Китай от морските доставки от Близкия Изток, с които, както се опасяват от Пекин може да възникнат сривове.

 

В началото на февруари 2015 г. контролираната от държавата компания Saudi Aramco за втори път в рамките на три месеца понижи цената на доставяния в Китай и другите страни от Азия петрол – този път с 90 цента за барел. В резултат барел саудитски петрол от сорта Arab Light струва на азиатските купувачи с 2,3 долара по-малко от добайският Fateh, цената на който е своего рода еталон за азиатския петролен пазар. Такава голяма отстъпка Saudi Aramco не е предоставяла на купувачите си от Азия вече 14 години.

 

петрол
цени
пазари
Saudi Aramco
OPEC
руски петрол
арабски петрол
Азиатски пазар
По статията работи:

Маринела Арабаджиева