НАЧАЛО » свят

Румънската компания Transgaz спечели конкурса за приватизация на държавната компания на Молдова Vestmoldtransgaz

fb
3E news
fb
27-02-2018 08:18:00
fb

Transgaz SA Romania е победител в конкурса за приватизация на създаденото преди няколко години молдовско държавно предприятие  Vestmoldtransgaz, оператор на газопровода "Яссы – Унгены". Това съобщи на брифинг премиерът на Молдова Павел Филип.

Поздравявам идването в Молдова на Banca Transilvania и откриването в Кишинев представителство на компанията Transgaz, а също така решението на това предприятие да вземе участие в конкурса за приватизация на държавно предприятие  Vestmoldtransgaz. Вчера комисията за провеждане на търга обяви резултатите. Според тях  ООО Euro Transgaz (молдовският филиал на Transgaz), единствен партньор, на което е Transgaz АО Romania, стана победител в този конкурс“, каза Филип на съвместен брифинг с премиера на Румъния Виорика Дънчила.

По думите му, ако по-рано е могло да се говори за това, че страната купува газ само от руския концерн „Газпром“, то подобна инвестиция на Румъния ще помогне Молдова да диверсифицира източниците си за внос на газ.

Газопроводът „Кишинев – Унгени“ трябва да свърже молдовската столица, която е основен потребител на газ към построеният по-рано с подкрепата на ЕС и Румъния газопровод „Унгени – Яш“, който се оперира от държавното предприятие  Vestmoldtransgaz и който свързва Молдова и Румъния.
Свързващият двете страни газопровод „Унгени – Яш“ е построен през 2014 г. с цел диверсификация на доставките на Молдова. Сега през газопровода постъпват около 1 млн. куб м газ годишно. Както отбелязват експертите, доставки с такова количество са незначителни. Предполага се, че при продължение на трансграничния газопровод до Кишинев ще се увеличи и пропускателната способност на отклонението.


Припомняме, че през 2014 г. бе съобщено, че Европейската комисия осигурява седем милиона евро от общо 28 милиона евро разходи за изграждането на газопровода „Унгени - Яш“, който е с дължина 43,2 км (32 км в Румъния). Максималният капацитет е проектиран за 1,5 млрд. куб. м. газ годишно, което представлява повече от годишното потребление на Молдова. Строителството на газопровода Яш-Унгени започна на 27 август 2013 г.

Transgaz SA Romania
молдовско държавно предприятие Vestmoldtransgaz
газопровода Унгени - Яш
Румъния
Молдова
По статията работи:

Маринела Арабаджиева