НАЧАЛО » свят

„Роснефт” смята да стане най-голямата компания в света по обем на приходи

fb
3E news
fb
07-07-2014 11:30:00
fb

„Роснефт” смята да стане най-голямата компания в света по обем на приходи. Това казва за „Файненшъл Таймс” вицепрезидентът по финансите на компанията Святослав Славински.

„Днес ние добиваме 5 млн. барела на ден в нефтен еквивален, потенциално можем да добиваме 10 млн. барела, което е очевидно най-високият резултат в света и ще сме най-голямата компания в по приходи”, цитира изданието думите на Славински.

Както отбелязва ИТАР-ТАСС чистата печалба на „Роснефт” за 2014 г. ще се запази на нивото от 2013 г. – около 380 млрд.рубли. Това съобщи на общото годишно събрание на акционерите на компанията президентът й Игор Сечин, отбелязва агенцията. „Всички показатели нарастват, но чистата печалба ще остане на нивото от 2013 г., предвид влошената макроикономическа ситуация”, каза той.

По думите на вицепрезидента на „Роснефт” по финансите Святослав Славински става въпрос за чиста печалба  с изключение на еднократните корекции. През миналата година по думите му, те са съставлявали около 170 млрд.рубли. Така че компанията, при отчитане на текущата макроикономическа ситуация разчита да получи печалба през 2014 г. на нивото от 2013 г.

Славински отбелязва също така, че компанията смята да осигури висока дивидентна доходност. По думите му стратегията за растеж на „Роснефт” се базира на три основни направление. Първото от тях е в превръщането на „Роснефт” в голям произвдител на природен газ. През миналата година тя придоби производителят на газ, компаните  „Итера” за 2,9 млрд.долара и „Себнефтгаз” за 4 млрд. долара. В Далечния Изток на Русия компанията строи завод за втечнен приоден газ заедно с ExxonМobil  и според Славински води преговори за продажба на допълнителни акции от проекта на нови партньори.

Втоият пункт от стратгията та „Роснефт” касае концентриране върху разработката на нови находища в Източен Сибир, които са по-малко развити в сравнение с нефтените райони на Западен Сибир. Компанията планира да увеличи производството си в източната част на страната до 50 млн.тона годишно (около 1 млн. барела на ден) от 2020 г.

Третото направление е насочено към започването на добив на нефт на шелфа на Русия. Перз следващите няколко седмици компанията започва пробиване на нефтени кладенци заедно с ExxonMobil в Арктика, Карско море, в региони, които според много геолози са едни от последните девствени източници на природен нефт и газ в света.

Роснефт
Exxon Mobil
добив на нефт
добив на газ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева