НАЧАЛО » свят

“Роснефт” и ExxonMobil ще инвестират в Арктика 400 млрд. долара

fb
3E news
fb
31-08-2014 08:34:00
fb

“Роснефт” и ExxonMobil  ще инвестират до 2030 г. в Арктика 400 млрд. долара, казва в интервю за сп. Der Spiegel президентът на руската компания Игор Сечин.

„Нашата компания цени много сътрудничеството с ExxonMobil, което трае вече 20 години, започвайки от Сахалин. В Карско море ние работим в такива ширини, където не сондира никой.Ние разчитаме там на откриването на нова нефтена провинция...., запасите от която са съпоставими със запасите на Саудитска Арабия. До 2030 г. ние смятаме да инвестираме в Арктика 400 млрд.долара”, казва Сечин.

Припомняме, че на 9 август „Роснефт” заедно с американската компания започна сондажи в Карско море с платформата Беркут. Първите резултати от пробните сондажи трябва да станат ясни до два месеца.

Освен това в интервюто Сечин коментира, че за Европа е неизгодно да се откаже от закупуването на руски нефт и газ.

„Европа, както и всеки дрг клиен е в правото си да вземе такова решение. Но Европа може да получи конкурентни преимущества, закупувайки енергоносители от Русия по изгодни цени. Днес много се говори за шистовия газ и други нови технологии за добив. Но в резултат газа за европейските потребители ще стане по-скъп. Аз не се съмнявам в това. Неразумен е да се откъзвате от предимствата”, казва Сечин.

Той добавя също така, че „Роснефт” при сътрудничаството си с Китай не „отписва Европа от сметките”, както предполага интервюиращият от изданието, „а ще диверсифицира пазара на горива”. „Делът на Китай в експорта на „Роснефт” съставлява общо 13 процента. Делът на европейските страни – 39 процента. Ние имаме четире нефтохимически завода в Германия, ние сме голям руски инвеститор във въшата страна. Ние продаваме нефт на тези потребители, които се нуждаят и които плащат за нея”, казва президентът на „Роснефт”.

Сечин подччертава, че страните от Азиатско-Тихоокеанския регион се нуждаят от енергийни ресурси. „Да се изобира Русия е невъзможно. Светът вече е съвсем друг, отколкото преди десет години. А страните от Запада налагат ограничение на първо място на самите себе си както в плановете за потребление на енергийни ресурси, така и в плановете за доставка на оборудване”, казва още Сечин.

Роснефт
Exxon Mobil
Карско море
нефт
газ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева