НАЧАЛО » свят

"Роснефт" и ВР подписаха сделка за доставка на нефтопродукти и нефт за 1,5 млрд.долара

Доставките ще се осъществяват по схемата за предплащане с участие на редица международни банки

fb
3E news
fb
27-06-2014 04:02:00
fb

„Роснефт” и BP Oil International Limited подписаха пакет от споразумения за организиране на дългосрочни доставки на нефтопродукти и нефт по схемата за предплащане.

Условията на сделката предполагат износ на  нефтопродукти и нефт с възможност за замяната  в обем от 12 млн.тона в разстояние на 5 години по схемата за предплащане, която е не по-малко от 1,5 млрд.долара, се казва в съобщение на руската компания.

„В момента на подписване обемът на предплащане е около 2 млрд. долара. Всички водещи световни банки взеха участие в сделката. Обемът на предплащане ще се увеличава, тъй като още няколко банки проявиха интерес”, твърди представител на руската компания, цитиран от ИТАР-ТАСС.

В организирането на схемата за предплащате сега участват редица финансови институции. Цената ще се пресмята по формула, аналогична на прилаганата от „Роснефт” при реализацията на петрол и нефтопродукти в хода на регулярните годишни търгове. Доставките по договора може да започнат още през юли 2014 г.

Срокът на действие на споразумението съответства на интересите на „Роснефт” за сключване на дългосрочни договори с големи потребители, а също така ще позволи ефективно осъществяване на дългосрочно планираните доставки, съобщават от компанията.

Коментирайки подписаните документи президентът и председателят на „Роснефт” Игор Сечин заяви: „Роснефт” разширява и затвърждава взаимоизгодното сътрудничество с компанията ВР. Тази сделка открива нови възможности за двете компании: осигурява за ВР стабилни доставки и гарантирано качество на нефтопродуктите, като в същото време „Роснефт” поддържа висока доходност на производствената дейност в съответствие с референтната структура на подобни сделки, получавайки допълнителни финансови ресурси.

ВР
Роснефт
доставка на нефт и нефтопродукти
По статията работи:

Маринела Арабаджиева