„Росатом“ се опасява, че може да пострада от световните търговски войни

Проектите и доставките на „Росатом“ може да пострадат, ако търговските войни в света продължат, заяви пред журналисти председателя на държавната корпорация Алексей Лихачов, цитиран от руските агенции.

Едни от основните теми на провеждащата се среща в Буенос Айрес на срещата на G20 са свързани със световната търговия. По думите на Лихачов, за „Росатом“ са  изключително важни редица теми от дневния ред на G20, в това число и въпросите, свързани с привличането на повече страни към съвременните технологии.

„Въпросите за развитие на глобалната търговия за нас са много важни, тъй като ние също може да пострадаме, нашите проекти, нашите доставки може да пострадат в случай, че продължи икономическото и търговско противостояние между страните“, смята Лихачов.

Председателят на „Росатом“ съобщи също така, че ще осъществява частично продажбата на 49 % от акциите от проекта за АЕЦ „Аккую“ в Турция. По думите му, компанията е в търсене на инвеститор до 49 % в проекта. За това обаче ще е необходимо и одобрението от правителството на Турция, дори и кандидатът да не е представител на турската икономика.

„Нуждаем се от технологичен партньор, по възможност в сферата на инженеринга“, допълни още Лихачов, добавяйки, че от „Росатом“ очакват, че ще получи допълнителни гаранции при строителството на АЕЦ в съответствие с графика. Турската страна, както уточнява Прайм, се очаква да започне да произвежда електроенергия през 2023 г. Инвестициите от страна на Русия са от порядъка на 22 млрд. долара. Изграждането на централата започна на 3 април в турския град МерсинКоментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари