НАЧАЛО » свят

Рокфелер се отказва от инвестиции в изкопаеми горива

fb
3E news
fb
24-03-2016 05:34:00
fb

Семейният фонд на Рокфелер продаде всичките си акции в компанията ExxonMobil и смята след време да се откаже от инвестиции в компании, които се занимават с добив ва изкопаеми горива, се казва в прессъобщение на фонда. Решението се обосновава с екологични съображения.

В частност фондът обвинява ExxonMobil , която е и най-голямата нефтодобивна компания в света по капитализация в „морално неприемливо поведение“, отбелязвайки, че компанията е въвлякла в заблуждение обществеността по отношение на изменението на климата, инвестирайки едновременно милиони долари за защита на собствената инфраструктура от негативното влияние на глобалното затопляне.

По-рано за това поведение на Exxon информира и изданието  InsideClimate News . Фондът на Рокфелер се посочва като един от спонсорите на изданието, отбелязва Интерфакс.

Не е учудващо, че те се отказват от инвестиции, тъй като са в таен сговор против нас“, заявява в отговор на намерението на фонда представителят на Exxon Алън Джеферс.

Инвестициите в нефтогазовите и въглищните компании са около 6% от активите на фонда, който се оценява на 130 млн.долара, твърди шефът на фонда Ли Васерман.

 

Exxon Mobil
Рокфелер
изкопаеми горива
По статията работи:

Маринела Арабаджиева