Путин и Меркел са обсъдили "Северен поток 2"

Канцлерът на Германия Ангела Меркел и президентът на Русия Владимир Путин са обсъдили по време на телефонен разговор въпроси, свързани с осъществяването на проекта за газопровода „Северен поток 2“- Това става ясно от съобщение на пресслужбата на Кремъл.

„Разменени бяха мнения по въпросите, свързани с осъществяването на проекта „Северен поток 2“, се казва в съобщението.

Ден по-рано на пресконференция в Берлин еврокомисарят по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович каза, че ЕС иска да бъде гарантирано разпространението на еднакви условия и върху проекта „Северен поток 2“, така , както и върху другите газопроводи на ЕС.

„Що се касае до „Северен поток 2“, то вие знаете позицията, която се заключава в това, че трябва да се осигурят равни правила както върху всички други газопроводи на ЕС“, е заявил Шефчович, цитиран от международните агенции. Освен това, по думите му, „приоритет е запазването на транзита на газ през Украйна“.

Германия вече издаде разрешение за строителството на газопровода, а Финландия – както за строителството, така и за експлоатацията.
Меркел в разговор с президента на Украйна Петро Порошенко също заяви, че не може заради „Северен поток 2“ , Украйна да загуби статута си на страна транзитьор.

Председателят на „Газпром“ Алексей Милер по-рано обясни, че транзитът на руски газ през Украйна ще се запази при доказване на икономическата си ефективност. Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари