НАЧАЛО » свят

Промишлеността в Белгия е против отказа от атомна енергия

fb
3E news
fb
22-12-2017 07:50:00
fb

Новофламандски алианс и Съюзът на работодателите в Белгия са против предложените от федералното правителство на Белгия изменения в Енергийния пакт, които предвиждат пълен отказ от атомната енергетика до 2025 г. Най-вече пристанищната индустрия се опасява от сривове в електроснабдяването и високи цени на електроенергията, съобщава grenzecho.net.

Миналата седмица министерството на енергетиката одобри предложените промени в Енергийния пакт. Регионалните власти в Брюксел и Валония подкрепиха законопроекта, но на федерално ниво и във Фландрия решение още не е взето. Фламандският алианс е заявил, че законопроектът не е достатъчно разработен и са необходими конкретни цифри относно алтернативните източници на енергия. Съюзът на работодателите критикува скорошния отказ от атомната енергетика, защото за промишлеността използването на недостатъчно развитите алтернативни източници на енергия ще бъде катастрофа, тъй като голяма част от електроенергията в Белгия се произвежда от атомната енергетика.

А цените на електроенергията ще растат при всички случаи, като се вземат предвид допълнителните инвестиции в слънчевата и вятърната енергия. Белгия планира да инвестира около 32 млрд. евро в алтернативните източници на енергия до 2050 г.

АЕЦ
Белгия
промишленост
промишлеността срещу отказа от атомната енергетика
По статията работи:

Маринела Арабаджиева